Knjiga BISERI ISPOD INČA (Iz recenzije Momčila Koprivice)

          Senzibilnu Stanićevu ličnost inspirirali su različiti motivi. Najčešće su to bili motivi ljubavi prema dragoj, zatim prema majci, ali i prema rodnom Kreševu i širem zavičaju, kao i prema domovini i narodu u cjelini. Ima u Stanićevoj zbirci nekoliko lijepih antiratnih pjesama, među kojima se ističu Molba za mir i Nikada ne zaboravi.

          Najvažniji kvaliteti ove poezije su iskrenost i neposrednost. Pjesnik pjeva samo o onome što ga istinski pokreće i što snažno i duboko doživljava. O tom opredjeljenju, koje je kasnije postalo Stanićev stvaralački princip, on je još daleke 1965. godine, za vrijeme služenja vojnog roka u Bileći, zapisao sljedeće: „Piši svoja osjećanja. Zapisuj ih onakva kakva su. Pročitaj ih sutra i otkrij sebe“.

          Pjesnik je to načelo zaista ispoštovao u svojih tridesetak pjesama koje sadrži ova zbirka i običnom, širem čitalačkom krugu dostupnim, riječima iskazao svoje misli i osjećanja iskreno, jasno i upečatljivo. Knjigom pjesama „Biseri ispod Inča“ Stanić je zaista otkrio sebe- sebe kao pjesnika iz naroda, što znači kao čovjeka tople duše i tananih lirskih emocija.

Momčilo Koprivica

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in